24/05/2024
ໄຟລ໌ແນບ (s): | |
---|---|
ຫົວຂໍ້ | ດາວໂຫຼດ |
ແບບຟອມຕອບຄຳຖາມການຝາກທ້ອງໃໝ່ | |
ແມ່ຖືພາຄວນສັກວັກຊີນທີ່ສຳຄັນຫຍັງແດ່ | |
ໂພຊະນາການໃນລະຫວ່າງການຖືພາ |
ຟາກທ້ອງ
- ການຟາກທ້ອງແມ່ນຫຍັງ? ມັນຈໍາເປັນ ຫລື ບໍ່?
ການຟາກທ້ອງແມ່ນການດູແລການຖືພາຂອງແມ່ ແລະ ລູກໃນທ້ອງ. ທັງການເບິ່ງແຍງທາງດ້ານຮ່າງກາຍ,ທາງດ້ານຈິດໃຈ ແລະ ສັງຄົມການເຝົ້າລະວັງສໍາລັບຄວາມຜິດປົກກະຕິ ແລະ ອາການແຊກຊ້ອນທີ່ອາດຈະເກີດຂື້ນໃນເວລາຖືພາ
- ຂໍ້ດີຂອງການຟາກທ້ອງ
- ສາມາດກວດພົບຄວາມສ່ຽງຂອງສະພາບຜິດປົກກະຕິ ແລະ ອາການແຊກຊ້ອນທີ່ອາດຈະເກີດຂື້ນໃນເວລາຖືພາເພື່ອຊອກຫາສາເຫດວິທີແກ້ໄຂ ແລະ ສາມາດປ້ອງກັນໄດ້ຢ່າງທັນການຫຼຸດອັດຕາການເອົາລູກອອກເກີດກ່ອນກໍານົດ,ມີເລືອດອອກ ແລະ ມີການຕິດເຊື້ອຕ່າງໆ
- ພະຍາດຕິດຕໍ່ເຊັ່ນ: ພະຍາດຕິດຕໍ່ທາງເພດສໍາພັນພະຍາດທາງພັນທຸກໍາ
- ແມ່ນການຕິດຕາມການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ການພັດທະນາຂອງລູກໃນທ້ອງ
- ເຮັດໃຫ້ແມ່ໄດ້ຮັບຄໍາແນະນໍາກ່ຽວກັບການເກີດກ່ອນກໍານົດໃນການປະຕິບັດຕົວຢ່າງທີ່ຖືກຕ້ອງກ່ຽວກັບການເບິ່ງແຍງຕົນເອງ ແລະ ລູກໃນທ້ອງຮັບມືກັບການອອກກໍາລັງກາຍ,ຈິດໃຈ,ຢາ,ອາຫານແລະການອອກກໍາລັງກາຍທີ່ເໝາະສົມ ເພື່ອກະກຽມການເກີດລູກ,ເຊິ່ງຈະຊ່ວຍໃຫ້ແມ່ເກີດລູກຢ່າງປອດໄພມີສຸຂະພາບແຂງແຮງທັງແມ່ ແລະ ເດັກ
- ຖ້າບໍ່ຟາກທ້ອງຈະອັນຕະລາຍ ຫຼື ບໍ່ ?
ຖ້າບໍ່ຟາກທ້ອງກໍ່ຈະບໍ່ຮູ້ການພັດທະນາຂອງເດັກຍັງບໍ່ທັນຮູ້ເທື່ອວ່າເດັກໃນທ້ອງມີສຸຂະພາບແຂງແຮງ ຫຼື ບໍ່. ຫຼື ຄວາມຜິດປົກກະຕິບາງຢ່າງອາດຈະບໍ່ສະແດງອາການ. ເຮັດໃຫ້ກ່ອນທີ່ຈະຮູ້ຕົວກໍ່ເປັນໜັກ ຫລື ເກີດພາວະແຊກຊ້ອນເກີດຂື້ນ ຖ້າມັນເປັນສິ່ງທີ່ຮຸນແຮງ, ມັນກໍ່ອາດຈະສູນເສຍໄປ.
- ຄວນຟາກທ້ອງຢູ່ໃສ ?
ທ່ານສາມາດຟາກທ້ອງໄດ້ຢູ່ໂຮງໝໍຕ່າງໆ,ເຊັ່ນ:ໂຮງໝໍ,ສຸກສາລາ,ຄລີນິກ ແລະ ອື່ນໆ. ເພື່ອໃຫ້ສາມາດເດີນທາງໄປມາໄດ້ສະດວກ ແລະ ວ່ອງໄວຖ້າມີເຫດສຸກເສີນ,ສາມາດໄດ້ຮັບການປິ່ນປົວຢ່າງທັນການ
- ຄວນເລີ່ມຟາກທ້ອງຕອນໃດ ?
ແມ່ຄວນໄປຟາກທ້ອງໄຫ້ໄວເທົ່າທີ່ຈະໄວໄດ້ເມື່ອຮູ້ວ່າຖືພາ ຫຼື ພາຍໃນ 12 ອາທິດທໍາອິດ ເພື່ອຜົນປະໂຫຍດ ແລະ ຄວາມປອດໄພຂອງແມ່ ແລະ ລູກໃນທ້ອງ.
- ເອກະສານທີ່ຕ້ອງກຽມກ່ອນຈະມາຟາກທ້ອງມີຫຍັງແດ່ ?
ການມາຟາກທ້ອງບໍ່ແມ່ນເລື່ອງທີ່ຍຸ້ງຍາກ. ພຽງແຕ່ກຽມບັດປະຈໍາຕົວ ຫຼື ສຳມະໂນຄົວເພື່ອທີ່ຈະເກັບກຳຂໍ້ມູນ ແລະ ປະຫວັດຂອງແມ່, ເພື່ອເຂົ້າກວດຮ່າງກາຍ ແລ້ວຮັບປື້ມກວດໄດ້ເລີຍ.
- ຂັ້ນຕອນຂອງການຟາກທ້ອງມີຫຍັງແດ່
ໃນເວລາມາຟາກທ້ອງເປັນຄັ້ງທໍາອິດ,ຈະມີການຊັກປະຫວັດກ່ຽວກັບສິ່ງເຫລົ່ານີ້
- ວັນທີປະຈໍາເດືອນສຸດທ້າຍ, ປະຫວັດການຄວບຄຸມການເກີດມ ປະຫວັດການຖືພາ, ການເກີດລູກ,
- ,ເລືອດອອກ
- ປະຫວັດການແພ້ຢາ ແລະ ຢາທີ່ກິນຢູ່
- ພະຍາດຕ່າງໆລວມທັງໂລກໄພໄຂ້ເຈັບຂອງຄົນໃນຄອບຄົວເຊັ່ນ: ຄວາມດັນເລືອດສູງ, ໂລກເບົາຫວານ, ຫຼັງຈາກນັ້ນຈະມີການກວດຮ່າງກາຍ, ລວມທັງພະຍາດ.
- ຊັ່ງນໍ້າໜັກເພື່ອເບິ່ງຄວາມເໝາະສົມຂອງນໍ້າໜັກທ່ານໝໍຈະໃຫ້ຄໍາແນະນໍາກ່ຽວກັບອາຫານ ແລະການຮັກສາສຸຂະພາບເພື່ອໃຫ້ນ້ຳໜັກຂອງແມ່ເປັນໄປຕາມເກນມາດຕະຖານ.
- ວັດແທກຄວາມສູງຜູ້ເປັນແມ່ ທີ່ມີຄວາມສູງຕ່ຳກວ່າ 145 cmມັກຈະມີພື້ນທ້ອງນ້ອຍແຄບ.ບໍ່ເໝາະ
- ທ່ານໝໍ ອາດຈະປະເມີນການຜ່າຕັດເພື່ອປ້ອງກັນອັນຕະລາຍຂອງການເກີດລູກເຊັ່ນ: ພາວະໄຫຼຕິດ, ການເກີດລູກຍາກເປັນຕົ້ນ.
- ກວດຄວາມດັນເລືອດເພື່ອກວດຫາໂຣກຄວາມດັນເລືອດສູງໃນລະຫວ່າງການຖືພາໃນສະພາບປົກກະຕິ ,ຄວາມດັນເລືອດແມ່ນຢູ່ໃນຂອບເຂດ. 120 / 80-139 / 89 ຖ້າຄວາມດັນເລືອດ 140/90 ຫຼື ສູງກວ່ານັ້ນຖືວ່າເປັນຄວາມດັນເລືອດສູງອາດຈະເປັນອາການຂອງ ໂຣກpreeclampsia ເຊິ່ງເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ທັງແມ່ ແລະ ລູກໃນທ້ອງ.
- ກວດປັດສະວະເພື່ອກວດຫາພະຍາດຕ່າງໆເຊັ່ນ: ພະຍາດເບົາຫວານຖ້າກວດພົບໃນນໍາຍ່ຽວ ແລະຖ້າທາດໂປຼຕີນພົບຢູ່ໃນນໍ້າຍ່ຽວມັນສະແດງໃຫ້ເຫັນ preeclampsia.
- ການກວດຫາໂຣກ thyroid ໂດຍທົ່ວໄປ, ແມ່ຍິງຖືພາອາດຈະມີຕ່ອມໄທລໍຂະຫຍາຍເລັກນ້ອຍ. ແຕ່ຖ້າໃຫຍ່ຂື້ນກວ່າເກົ່າ, ແຕ່ຖ້າໄຫ່ຍຫຼາຍຕ້ອງກວດເພີ່ມເຕີມເພື່ອວິນິດໃສຫາອາການ thyroid ເປັນພິດ ແລະ ພາວະເປັນພິດຕໍ່ໄປ.
- ກວດເລືອດເພື່ອຂັດກອງໂລກຕິດຕໍ່ ແລະ ໂລກທາງພັນທຸກຳ ເຊັ່ນ: ເອດ, ຊີຟີລິບ, ໄວລັດຕັບອັກເສບບີ, ພາລາຊະເມຍ ເປັນຕົ້ນ.
- ກວດເບິ່ງໜ້າທ້ອງເພື່ອເບິ່ງຄວາມສໍາພັນລະຫວ່າງຂະໜາດຂອງມົດລູກ ແລະ ອາຍຸການຖືພາ, ຫຼືກວດເບິ່ງກ້ອນເນື້ອ ຫຼື ຄວາມຜິດປົກກະຕິຕ່າງໆທີ່ຢູ່ອ້ອມບໍລິເວນໜ້າທ້ອງ
- ເວລາຟາກທ້ອງແລ້ວທ່ານໝໍຈະນັດກວດອີກຈັກເທື່ອ ?
ຖືພາ 28 ອາທິດທໍາອິດ, ທ່ານ ໝໍ ຈະນັດໝາຍທຸກໆ 1 ເດືອນ, ອາຍຸຖືພາ 28-32 ອາທິດການນັດ ໝາຍແມ່ນທຸກໆ 2-3 ອາທິດ ຈົນກ່ວາອາຍຸການຖືພາໄດ້ 32 ອາທິດເປັນຕົ້ນໄປ, ການນັດໝາຍຈະນັດທຸກໆ 1 ອາທິດ. ຄວນມາຕາມນັດ ແລະ ທີ່ສຳຄັນຢ່າລືມນຳເອົາສະໝຸດຟາກທ້ອງມາດ້ວຍທຸກຄັ້ງ.
- ຄ່າໄຊ້ຈ່າຍໃນການຝາກທ້ອງ ? ໃນການຝາກທ້ອງຄ່າໃຊ້ຈ່າຍຂອງໂຮງໝໍລັດຖະບານຈະຢູ່ປະມານ (……………..…..)
ສໍາລັບຜູhທີ່ກໍາລັງຈະກາຍເປັນແມ່ ການຝາກທ້ອງແມ່ນມີຄວາມສໍາຄັນຫຼາຍ.ເຮັດໃຫ້ແມ່ຮູ້ເຖິງຄວາມສ່ຽງຕ່າງໆ ສະພາບການຜິດປົກກະຕິທີ່ອາດຈະເກີດຂື້ນຮູ້ຈັກປະພຶດຕົວການເບິ່ງແຍງຕົນເອງຢ່າງຖືກຕ້ອງໃນເວລາຖືພາເພື່ອກະກຽມການເກີດຂອງເດັກນ້ອຍໃຫ້ມີຄວາມປອດໄພ ແລະ ສົມບູນ.
ແມ່ຖືພາຄວນສັກວັກຊີນທີ່ສຳຄັນຫຍັງແດ່?
ເພາະວ່າໃນໄລຍະຖືພາ ບໍ່ພຽງແຕ່ຕ້ອງເອົາໃຈໃສ່ເບິ່ງແຍງແມ່ເທົ່ານັ້ນ .. ແຕ່ຍັງຕ້ອງລະມັດລະວັງຕໍ່ຄວາມປອດໄພຂອງລູກ. "ວັກຊີນ" ຄືກັບການຊ່ວຍເຫຼືອ ເພື່ອສ້າງພູມຕ້ານທານເພື່ອປ້ອງກັນອັນຕະລາຍຂອງການຕິດເຊື້ອໃຫ້ແມ່ແລະລູກໃນທ້ອງມີຄວາມປອດໄພຈົນກວ່າຈະເກີດລູກ
ວັກຊີນສຳຄັນແມ່ຖືພາຄວນສັກຢາຫຍັງແດ່ ?
- ວັກຊີນກັນພະຍາດບາດທະຍັກ (Tetanus) ເພື່ອໃຫ້ພູມຕ້ານທານແກ່ເດັກນ້ອຍ ແລະ ເປັນການດີສຳລັບແມ່ຖືພາໃນຜູ້ໃຫຍ່, ຄວນໄດ້ຮັບການສັກຢາທຸກໆ 10 ປີ, ແຕ່ໃນກໍລະນີຂອງແມ່ຖືພາບາງຄົນທີ່ອາດຈະບໍ່ໄດ້ຮັບການສັກຢາເປັນເວລາດົນ. ແນະນຳໃຫ້ໄດ້ຮັບການສັກຢາປ້ອງກັນເພື່ອຊ່ວຍໃນການຮັກສາບາດແຜ. ເນື່ອງຈາກການເກີດລູກຈະມີບາດເກີດຂຶ້ນ, ບໍ່ວ່າຈະເປັນການເກີດຕາມທຳມະຊາດ ຫຼື ການຜ່າຕັດ, ວັກຊີນປ້ອງກັນບາດທະຍັກແມ່ນທ່ານ ໝໍ ຈະສີດໃຫ້ແມ່ທີ່ຖືພາ 2 ເຂັມ, ເຊິ່ງພູມຕ້ານທານຈະສົ່ງໄປເຖີງເດັກທີ່ຢູ່ໃນທ້ອງ. ໂດຍການສັກຄັ້ງ ທຳອິດໃນເດືອນ 1 ແລະ ເຂັມທີ 2 ໃນເດືອນ 6, ແຕ່ຖ້າໃນກໍລະນີສັກຄົບ 3 ຄັ້ງ, ພູມຕ້ານທານຈະຖືກປົກຄຸມຢູ່ໃນສ່ວນຂອງແມ່ຖືພາເຊັ່ນດຽວກັນ, ໂດຍເຂັມທີ 3 ຈະຖືກສັກຫຼັງຈາກເກີດລູກ.
- ວັກຊີນປ້ອງກັນໂຣກຄໍຕີບ, ພະຍາດໄອໄກ່, ບາດທະຍັກ , ໂດຍສັກໄດ້ຕັ້ງແຕ່ອາຍຸການຖືພາ 27-36 ອາທິດ, ຊ່ວຍປົກປ້ອງຄູ້ມກັນແມ່ຖືພາ, ເພາະວ່າໃນໄຕມາດທີ 3 ພູມຕ້ານທານຂອງການຕິດເຊື້ອຈະຫຼຸດລົງ. ເຮັດໃຫ້ແມ່ຖືພາບໍ່ເຈັບປ່ວຍ ແລະ ຕິດເຊື້ອງ່າຍເຊິ່ງ, ຖ້າວ່າແມ່ຖືພາບໍ່ສະບາຍ ຫຼື ຕິດເຊື້ອ, ຈະມີໂອກາດຄອດກ່ອນກຳນົດໄດ້, ໂດຍວັກຊີນຊະນິດນີ້ເປັນວັກຊີນ 3 ຊະນິດທີ່ສັກພ້ອມກັນໃນ 1 ເຂັມ ອີກທັ້ງຍັງຊ່ວຍປ້ອງກັນໂຣກບາດທະຍັກໄດ້. ປ້ອງກັນການຕິດເຊື້ອໃນລະຫວ່າງການຖືພາ ແລະ ເກີດລູກ.
- ວັກຊີນປ້ອງກັນໄຂ້ຫວັດໃຫ່ຍ ໄຂ້ຫວັດໃຫຍ່ແມ່ນພະຍາດທີ່ເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ຄົນຖືພາກ່ວາຄົນປົກກະຕິ. ຫາກເປັນແລ້ວຈະເກີດອາການແຊກຊ້ອນຮ້າຍແຮງ.ໂດຍສ່ວນໃຫ່ຍການຮັບວັກຊີນຄວນໄດ້ຮັບການສັກໃນທຸກໆ 1 ປີ ໃນແມ່ຍິງຖືພາຈະໄດ້ຮັບວັກຊີນໃນໄຕມາດທີ 3 ຫຼັງ 28 ອາທິດ.
ແຕ່ເຖິງຢ່າງໃດກໍ່ຕາມຍັງມີຢູ່ "ວັກຊີນທີ່ຖືກຫ້າມໃນລະຫວ່າງການຖືພາ" ເຊັ່ນກັນວັກຊີນທີ່ບໍ່ຄວນສັກໃນເວລາຖືພາເຊັ່ນ: ວັກຊີນປ້ອງກັນໂຣກໝາກສຸກ,ໃສ, (Varicella) zoster ແລະ ວັກຊີນຄາງທູມ,ຫັດ ຫັດເຢີມັນ ( Measles, mumps, rubella ) ອາດຈະເຮັດໃຫ້ລູກໃນທ້ອງຕິດເຊື້ອແລະ ພິການໃນອະໄວຍະວະຕ່າງໆເຊັ່ນ: ຫູ, ຕາ, ຫົວໃຈ, ແຂນຂາ ແລະ ສະໝອງ. ສະນັ້ນ, ຖ້າວາງແຜນໃຫ້ມີລູກ, ຢາວັກຊີນນີ້ຄວນໄດ້ຮັບກ່ອນທີ່ຈະຖືພາ. ຖ້າທ່ານຕ້ອງການໄດ້ຮັບຢາວັກຊີນ ຫັດເຢີມັນ (Rubella vaccine), ຄວນແນະນຳໃຫ້ສັກກ່ອນຖືພາຫຼາຍກວ່າ 1 ເດືອນ ຫຼື ສັກຫຼັງຄອດທັນທີ 1 ເຂັມ ແລະ ສີດເຂັມທີ່ 2 ຫ່າງຈາກເຂັມທຳອິດໜຶ່ງເດືອນເປັນຕົ້ນ
ໂພຊະນາການໃນລະຫວ່າງການຖືພາ
ອາຫານສຳລັບແມ່ຖືພາ
ໃນລະຫວ່າງການຖືພາ ລູກໃນທ້ອງໄດ້ຮັບສານອາຫານທັງໝົດທີ່ມັນຈຳເປັນຕ້ອງເຕີບໃຫຍ່ຈາກແມ່, ເພື່ອໃຫ້ແນ່ໃຈວ່າແມ່ ແລະ ລູກມີສຸຂະພາບແຂງແຮງ ແລະ ແຂງແຮງໃນຊ່ວງເວລາທີ່ໜ້າ ຕື່ນເຕັ້ນນີ້. ຜູ້ເປັນແມ່ຕ້ອງ ເອົາໃຈໃສ່ຕື່ມໃນການກິນອາຫານທີ່ດີຕໍ່ສຸຂະພາບແລະການໄດ້ຮັບສານອາຫານຂອງທັງ 5 ກຸ່ມ.
ຄຳແນະນຳທີ່ໜ້າສົນໃຈສຳລັບອາຫານເພື່ອສຸຂະພາບ.
- ເລືອກອາຫານທີ່ຫຼາກຫຼາຍຈາກແຕ່ລະກຸ່ມອາຫານເພື່ອໃຫ້ແນ່ໃຈວ່າແມ່ຂອງທ່ານໄດ້ຮັບທັງ ໝົດ 5 ກຸ່ມອາຫານ.
- ຖ້າຜູ້ເປັນແມ່ກັງວົນເລື່ອງນັ້ນບໍ່ກິນກຸ່ມຄົບຖ້ວນແນະນຳໃຫ້ຖາມໝໍຕຳແຍ ແລະ ໝໍຕຳແຍກ່ຽວກັບອາຫານເສີມ.
- ຮັບປະທານອາຫານ 3 ຄາບ ແລະ ອາຫານຫວ່າງ 2-3 ຄັ້ງຕໍ່ມື້
- ພະຍາຍາມກິນຫມາກໄມ້ ແລະ ຜັກທັນຍະພືດທັນຍາຫານ ແລະ ໝາກໄມ້ຊະນິດຕ່າງໆ ເພື່ອເພີ່ມປະລິມານເສັ້ນໃຍໃນຮ່າງກາຍ
- ດື່ມນ້ຳຢ່າງໜ້ອຍ 8 ຈອກຕໍ່ມື້.
- ດື່ມເຄື່ອງດື່ມອື່ນໆເຊັ່ນນົມທີ່ມີນ້ຳນົມ, ນ້ຳໝາກໄມ້ສົດ, ແລະ ເຄື່ອງດື່ມ.
- ແຕ່ລະອາທິດຄວນກິນປາທີ່ມີໄຂມັນສ່ວນໜຶ່ງ ແລະ ປາທີ່ບໍ່ມີໄຂມັນສ່ວນໜຶ່ງ (ແຕ່ຫລີກລ້ຽງປາສະຫຼາມ, ປາສະຫລາມ ແລະ ປາstingray)
- ໃຊ້ນ້ຳມັນພືດເພື່ອປຸງແຕ່ງອາຫານເຊັ່ນ: ນ້ຳມັນສາລີ, ນ້ຳມັນມະກອກ, ແລະ ນ້ຳມັນດອກຕາເວັນ. ໂດຍການໃຊ້ປະລິມານບໍ່ຫຼາຍເກີນໄປ
- ຈຳກັດການກິນອາຫານທີ່ປຸງແຕ່ງ ຫຼືອາຫານໝັກເຊິ່ງມັກຈະມີເກືອຫຼາຍ
- ຫຼຸດປະລິມານຄາເຟອີນທີ່ທ່ານບໍລິໂພກໃຫ້ໜ້ອຍກວ່າ 4 ແກ້ວຕໍ່ມື້.
- ຈຳກັດຂະໜົມຫວານ, ອາຫານຫວ່າງ, ເຄ້ກ, cookies, ໄຂມັນ, ນ້ຳມັນ, ແລະ ນ້ຳຕານ. ອາຫານເຫຼົ່ານີ້ໃຫ້ພະລັງງານ. ແຕ່ບໍ່ມີທາດບຳລຸງຫຼາຍທີ່ແມ່ ແລະ ເດັກຕ້ອງການ Indulging ໃນໄລຍະເວລານີ້ຈະເຮັດໃຫ້ແມ່ກັບຄືນສູ່ຮູບຊົງເດີມຂອງມັນມີຄວາມຫຍຸ້ງຍາກ, ສະນັ້ນພະຍາຍາມຍັບຍັ້ງ ຢ່າກິນຂອງຫວານເຫຼົ່ານັ້ນເລື້ອຍໆ
ສານອາຫານຫຼັກໃນຊ່ວງຖືພາ
ສານອາຫານບາງຢ່າງມີບົດບາດ ສຳ ຄັນຕໍ່ການເຕີບໃຫຍ່ຂອງເດັກໃນທ້ອງ.
ວິຕາມິນແລະສານອາຫານທີ່ແມ່ຕ້ອງການໃນເວລາຖືພາ
ກົດໂຟລິກອາຊິດໂຟລິກ
ຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມສ່ຽງຂອງຄວາມຜິດປົກກະຕິໃນລະດັບເກີດຂອງພະຍາດເຊັ່ນ: ໂລກກະດູກສັນຫຼັງທີ່ມີຊື່ວ່າ Spina Bifida. ເວລາທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດໃນການກິນແມ່ນ 2-3 ເດືອນກ່ອນເກີດ. ແລະ ໃນໄລຍະທີ 1 ຂອງການຖືພາ (12 ອາທິດທຳອິດ) ໃນໄລຍະນັ້ນມັນເປັນສິ່ງສຳຄັນຫຼາຍທີ່ແມ່ຕ້ອງມີອາຫານທີ່ດີ ແລະ ສົມດຸນ. ໃນຂະນະທີ່ກິນອາຫານໂຟລິກ ຍິ່ງໄປກວ່ານັ້ນ, ແມ່ສາມາດເລືອກອາຫານທີ່ມີກົດໂຟລິກສູງໃນການຮັບປະທານເຊັ່ນ: ຜັກຂຽວເຊັ່ນ: ຜັກບົ້ງ, ຜັກສີຂຽວ, ໝາກອຶ, ຖົ່ວ ແລະ ໝາກໄມ້ ແລະ ໝາກໄມ້ເຊັ່ນ: ໝາກກ້ຽງ.
ທາດເຫຼັກແລະວິຕາມິນ c
ທາດເຫຼັກແມ່ນໜຶ່ງໃນສານອາຫານຫຼັກທີ່ແມ່ຕ້ອງການຕະຫຼອດເວລາໃນໄລຍະຖືພາ. ເນື່ອງຈາກວ່າມັນເປັນສານທີ່ສຳຄັນໃນການຊ່ວຍໃຫ້ອົກຊີແຊນໄຫຼວຽນດ້ວຍຈຸລັງເມັດເລືອດແດງເຊິ່ງແມ່ນສິ່ງທີ່ເດັກນ້ອຍໃນທ້ອງໃຊ້ໃນການພັດທະນາສະໝອງ
ຖ້າຂາດທາດເຫຼັກເດັກໃນທ້ອງອາດຈະດີ. ແຕ່ແມ່ເອງກໍ່ສ່ຽງຕໍ່ການເປັນໂລກເລືອດຈາງເຊິ່ງເຮັດໃຫ້ແມ່ຮູ້ສຶກເມື່ອຍ, ເມື່ອຍລ້າ ແລະ ບໍ່ສະບາຍ. ໝໍຜ່າຕັດຂອງຜູ້ເປັນແມ່ອາດແນະນຳໃຫ້ກິນທາດເຫຼັກເປັນອາຫານເສີມ. ຫຼື ແມ່ຂອງເຈົ້າແນ່ໃຈວ່າກິນອາຫານທີ່ມີທາດເຫຼັກສູງພຽງພໍເຊັ່ນ: ຊີ້ນ, ປາ, ໄຂ່, ໝາກ ໄມ້ແຫ້ງ, ທັນຍາພືດ, ເຂົ້າຈີ່ ແລະ ເຂົ້າຈີ່ເຂົ້າສາລີ. ແລະ ຜັກໃບຂຽວ
ທາດເຫຼັກຖືກດູດຊຶມເຂົ້າສູ່ຮ່າງກາຍໄດ້ດີ. ຖ້າແມ່ຮັບປະທານຜັກ ຫຼື ໝາກໄມ້ທີ່ມີວິຕາມິນ C ສູງໃນເວລາດຽວກັນ, ຄວນດື່ມນ້ຳໝາກໄມ້ໃນເວລາກິນທັນຍາພືດ. ຫຼື ກິນໝາກໄມ້ສົດໃນຂະນະເລີ່ມຕົ້ນຮັບປະທານອາຫານຫຼັກເພື່ອຊ່ວຍໃນການດູດຊຶມ.
ໄຂມັນໂອເມກ້າ
ການໄດ້ຮັບກົດໄຂມັນໂອເມກ້າ-3 ໃນຊ່ວງຖືພາແມ່ນສຳຄັນ. ເນື່ອງຈາກວ່າມັນແມ່ນສານທີ່ຊ່ວຍໃຫ້ລະບົບປະສາດຂອງເດັກນ້ອຍພັດທະນາໄດ້ດີມັນຍັງຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດຫົວໃຈສຳລັບແມ່ນອກຈາກນັ້ນ, ການສຶກສາຍັງສະແດງໃຫ້ເຫັນວ່າການໄດ້ຮັບໄຂມັນໂອເມກ້າໃນເວລາຖືພາຈະເຮັດໃຫ້ເດັກອ່ອນກວ່າເກົ່າ.ປາທີ່ມີໄຂມັນເຊັ່ນ: ປາແດກ, ປາມຶກ ແລະ ປາແຊນມອນແມ່ນມີກົດໄຂມັນໂອເມກ້າ -3 ຫຼາຍ, ແຕ່ແມ່ບໍ່ຄວນກິນອາຫານເກີນ 2 ສ່ວນຕໍ່ອາທິດ. ເພາະວ່າປາເຫຼົ່ານັ້ນຍັງມີທາດບາຫຼອດ ຖ້າໄດ້ຮັບໃນຈຳນວນທີ່ສູງອາດຈະກໍ່ໃຫ້ເກີດອັນຕະລາຍຕໍ່ເດັກໃນກະເພາະອາຫານ. ຜູ້ເປັນແມ່ອາດເລືອກທີ່ຈະເອົາກົດໄຂມັນໂອເມກ້າ -3 ຈາກແຫຼ່ງອື່ນໆໃນເມັດເຊັ່ນ: ແກ່ນຜັກ, ແກ່ນkapok, ຫຼື ຖົ່ວເຫລືອງປະມານ 2 ບ່ວງຕໍ່ມື້. ຫຼືແມ່ສາມາດເລືອກທີ່ຈະເສີມອາຫານແທນ
ວິຕາມິນ Prenatal
ແມ່ສາມາດເລືອກໃຊ້ຢາ multivitamin ທີ່ຜະລິດໂດຍສະເພາະສຳລັບແມ່ຍິງຖືພາ ຫຼື ແມ່ຍິງໃກ້ຈະເກີດລູກ. ເຊິ່ງຈະຊ່ວຍໃຫ້ແມ່ໄດ້ຮັບສານອາຫານທັງໝົດ5ຢ່າງທີ່ເໝາະສົມກັບການຖືພາທີ່ມີສຸຂະພາບແຂງແຮງໂດຍປະກອບມີກົດໂຟລິກ ແລະ ທາດເຫຼັກເຊັ່ນກັນແຕ່ຍັງຕ້ອງເຮັດໃຫ້ແນ່ໃຈວ່ານັ້ນຜູ້ເປັນແມ່ໄດ້ເລືອກເອົາວິຕາມິນຫຼາຍຊະນິດທີ່ຜະລິດສຳລັບຄົນທີ່ໃກ້ຈະເກີດລູກ ຫຼື ຖືພາເທົ່ານັ້ນ. ບໍ່ແມ່ນຢາmultivitamin ທຳມະດາມັນມີວິຕາມິນທີ່ຄວນຫລີກລ້ຽງໃນວິຕາມິນທີ່ສູງອາຫານເຊັ່ນ: ຕັບອ່ອນ ແລະ ໄສ້ຕັບ ແມ່ນແຫຼ່ງທາດເຫຼັກທີ່ດີແຕ່ມີປະລິມານວິຕາມິນເອສູງ ເຊິ່ງຈະເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ລູກໃນທ້ອງຖ້າກິນຫຼາຍ ແມ່ຄວນຮູ້ເລື່ອງນັ້ນ ອາຫານເສີມວິຕາມິນບາງຊະນິດຍັງມີວິຕາມິນເອສູງໃນປະຈຸບັນ, ທ່ານຕ້ອງເລືອກອາຫານເສີມທີ່ປອດໄພສຳລັບການຖືພາເທົ່ານັ້ນ. ຜູ້ທີ່ເປັນໝໍຜ່າຕັດສາມາດຊ່ວຍໃນເລື່ອງນີ້. ເຖິງຢ່າງໃດກໍ່ຕາມ, ຍັງມີວິຕາມິນ A ອີກຮູບແບບໜຶ່ງ, ເຊິ່ງເປັນຜົນດີຕໍ່ແມ່ຍິງຖືພາ. ນັ້ນແມ່ນ carotene. ໝາກໄມ້ຊະນິດນີ້ມີທັງສີແດງ, ສີເຫຼືອງ, ແລະ ໝາກ ກ້ຽງສົ້ມ.
ອາຫານແລະເຄື່ອງດື່ມທີ່ຄວນຫລີກລ້ຽງ
ກິນອາຫານທີ່ດີຕໍ່ສຸຂະພາບໃນເວລາຖືພາສ່ວນໃຫຍ່ຂອງພວກເຂົາແມ່ນອາຫານ. ເພື່ອຫລີກລ້ຽງ ແລະ ອາຫານການກິນອາຫານບາງຊະນິດສາມາດເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ລູກທ່ານ ແລະ ເຮັດໃຫ້ທ່ານເຈັບປ່ວຍ, ສະນັ້ນຄວາມປອດໄພຂອງອາຫານແມ່ນເປັນບຸລິມະສິດອັນດັບໜຶ່ງ. ແມ່ຍິງຖືພາຄວນຫລີກລ້ຽງອາຫານຕໍ່ໄປນີ້ຢ່າງແທ້ຈິງ
- ໄຂ່ດິບ ຫຼື ບໍ່ຜ່ານການປຸງແຕ່ງ ຫຼື ອາຫານທີ່ຜະລິດຈາກໄຂ່ເຫຼົ່ານັ້ນກັບໄຂ່ທີ່ກິນໄດ້ຄວນປຸງແຕ່ງບໍ່ຄວນຢູ່ໃນສະພາບດິບ
- ຊີ້ນ ຫລື ປາທີ່ປຸງແຕ່ງແລ້ວບໍ່ສຸກ ຫລື ເກືອບດິບ
- ປາ ຫລື ຊີ້ນໃຫ້ບໍລິການເປັນວັດຖຸດິບເຊັ່ນ: ຊູຊິ, ບາງປະເພດ steak, salmon ລົມຄວນ, ຫອຍນາງລົມ.
- ນົມທີ່ບໍ່ໄດ້ອະເຊື້ອ ແລະ ຊີດ
- ຕັບບົດ ຫຼື ອາຫານປະເພດຕັບເຊິ່ງອາຫານເຫຼົ່ານີ້ມີວິຕາມິນເອສູງຫຼາຍ. ເຊິ່ງອາດເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ລູກທ່ານ
- ອາຫານບາງຢ່າງທີ່ປຸງແຕ່ງເຊັ່ນ: ສະຫຼັດມັນຝະລັ່ງຫຼື coleslaw, ບາງຄັ້ງອາດມີເຊື້ອແບັກທີເຣຍຫຼາຍທີ່ເອີ້ນວ່າ listeria.
- ລະວັງເມື່ອກິນບາບີຄິວ. ເພາະວ່າຊີ້ນສ່ວນຫຼາຍມັກຈະປະໄວ້ກ່ອນກິນເຂົ້າ
- Swordfish, barracuda, ແລະ ປາສະຫຼາມ. ປາເຫຼົ່ານີ້ມີລະດັບທາດບາຫລອດປະກົດຂື້ນຕາມທຳມະຊາດເຊິ່ງອາດຈະບໍ່ປອດໄພ. ເຊິ່ງອາດຈະເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ລະບົບປະສາດທີ່ກຳ ລັງພັດທະນາຂອງເດັກໃນທ້ອງ ປາທູນາກໍ່ມີທາດບາຫຼອດເຊັ່ນກັນ. ແມ່ຄວນ ຈຳ ກັດປະລິມານການກິນເຂົ້າໃນກະປmediumອງຂະ ໜາດ ກາງ. (ນ້ ຳ ໜັກ ບໍ່ລວມນ້ ຳ 140 ກຼາມຕໍ່ກະປ)ອງ) ຫຼືນໍ້າປາ 2 ໜ່ວຍ (ສູງສຸດ 170 ກຼາມຕໍ່ຊອງ) ຕໍ່ອາທິດ
- ຄວນຫລີກລ້ຽງການກິນຖົ່ວດິນໃນເວລາຖືພາແລະໃຫ້ນົມລູກ ໂດຍສະເພາະ ຖ້າມີປະຫວັດເປັນໂລກພູມແພ້ໃນຄອບຄົວເຊັ່ນ: ໂລກຫອບຫືດ, ໂຣກຫອບຫືດຫລືອາການແພ້ທີ່ເກສອນ
- ເຫຼົ້າ. ການດື່ມເຫຼົ້າຫຼາຍເກີນໄປ ເຮັດໃຫ້ເກີດບັນຫາຫຼາຍຢ່າງ ສຳ ລັບເດັກໃນທ້ອງ ໂດຍສະເພາະເດັກນ້ອຍອາຍຸຕໍ່າກວ່າ 8 ອາທິດແລະເຖິງແມ່ນຈະດື່ມເຫຼົ້າໃນປະລິມານ ໜ້ອຍ ມັນຍັງອາດຈະສົ່ງຜົນກະທົບຕໍ່ການພັດທະນາສະ ໝອງ ຂອງເດັກໃນທ້ອງ.